Kutuplardan Hepimize Mesaj Var:
Ekolojik Bir Mesaj
İklim değişikliği tüm dünyada etkilerini gösteriyor. Bu etkilerin çok net görüldüğü alanlar ise kutuplar. Kuzey Kutbu’ndaki buzul erimeleri, yaşam alanlarını yitiren kutup ayılarının açlıktan ölmeleri sebebiyle defalarca haber oldu. Alanının %98’i buzla örtülü olan Antarktika Kıtası’nda da buzullar eriyor.
Antarktika Kıtası denilince hiç şüphesiz herkesin aklına gelen penguenler, iklim değişikliğine karşı var olma savaşı veriyor. Bugün onlardan bize gelen bir mesaj var; “Ekolojik bir mesaj”
Antarktika’da çok sayıda tür, buzul altında yaşayan Antarktika krilli olarak isimlendirilen canlı türü ile beslenir. Krilller; göçmen kuşlar, fok balıkları, buz balinalarının yanında penguenlerin de temel besini. Buzulun altında yaşadıklarından buzul eriyince kriller de kaybolur.
Son yıllarda küresel ısınma nedeniyle Antarktika Kıtası’nda buzul erimeleri rekor düzeylere ulaştı. Eriyen buzullar doğduğu, büyüdüğü yere gelen penguenleri besin yetersizliğiyle yani açlıkla karşı karşıya bıraktı. Bu durumda bazı penguen türleri (Pygoscelis adeliae ve Pygoscelis antarcticus) alışageldikleri yerde kalırken, Gentoo penguenleri (Pygoscelis papua) daha elverişli besin kaynakları olan güneye doğru göç etti. Stony Brook Üniversitesi Ekoloji ve Evrim Kürsüsü Başkanı Dr. Heather Lynch, CNN’e verdiği röportajında “İnanılmaz. Ekologlar olarak, hayvanların jeolojik zamanlarda yaşam alanlarını değiştirdiklerini, bir bölgede çekildiklerini ve yeni bölgeleri kolonileştirdiklerini biliyoruz. Ancak bunun bir nesil içinde olması gerçekten nadir görülür” diyerek hayretini ifade etti.
Brook ve ekibi daha elverişli besin kaynaklarına göç eden Gentoo penguenlerinin sayılarının %30.000 artarken, değişime inat eden, bulundukları yerde kalan penguen türlerinin sayılarının %80 azaldığını gözlemlemiş.
Bu ekolojik hikaye gösteriyor ki; ya bugün nasıl karar veriyorsak, ne yapıyorsak aynen devam edeceğiz ve artan kuraklık, susuzluk, salgın hastalıklar, açlık, sel ve taşkınlar gibi ağır sorunları yaşayarak türlerin yok oluşlarına tanıklık edeceğiz. Ya da tıpkı Gentoo penguenleri gibi bulunduğumuz koşulları değerlendirerek kararlarımızı akılcı alacak ve olumsuz etkilerin üzerinden geleceğiz. Çünkü göçecek başka bir gezegen yok.
Dr. Hikmet ÖZTÜRK
TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı
