Fıstığımız Bol Olsun projesi ile hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi hem de tüm Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan ve toplamda yaklaşık olarak 210.000 kişinin geçimini sağladığı Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmak hedefleniyor. Ayrıca sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamak planlanıyor. Bölgedeki Antep fıstığı üreticilerinin yaşam seviyesinin yükseltilmesiyle, hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlamayı hedefleyen proje, Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminin ve ihracatının artmasına da yardımcı olmayı amaçlıyor.
Fıstığımız Bol Olsun projesinde bugüne kadar teorik ve uygulamalı eğitimler, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele, erozyonu önleme, yeni bahçelerin tesisi gibi çalışmalar gerçekleştirildi. Bahçelerde, toprak verimliliğinin sürdürülmesi, aşılı fidan üretiminin teşvik edilerek yaygınlaştırılması, tarımsal sekilerin örneklenerek çiftçilere aktarılması ve sürdürülebilir üretim sisteminin oluşturularak üreticilerin gelir seviyesinin artırılması için çalışmalar yürütüldü. Yapılan ölçümlere göre proje bahçelerinde, ağaç başına ortalama yüzde 49 verim, meyve kalitesinde önemli bir özellik olan çıtlama oranında ortalama yüzde 24 oranında artış sağlandı. Hastalık ve zararlı etmenler kontrol altına alındı. Verim artışları, komşu bahçelere göre değerlendirildiğinde ise dekar başına artış ortalama yüzde 123 olarak gerçekleşti. Var yılı ile yok yılı arasındaki verim farklılığı azaltıldı. 2013 yılında ise ağaç başına verimlilik yüzde 67 olarak gerçekleşti.
Projeye yönelik paylaşımlarda bulunan TEMA Vakfı Orman ve Kırsal Kalkınma Bölüm Başkanı Dr. Hikmet Öztürk; “Fıstığımız Bol Olsun projesi kapsamında toprak üretkenliğini bozmadan tarım ekosistemindeki tüm bileşenleri göz önünde bulundurarak fıstık verimini ve kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Antepfıstığı Araştırma Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar ile 2011-2013 yıllarında Gaziantep’in Yavuzeli ve Araban ilçeleri ile Şanılurfa’nın Birecik ilçelerinde ağaç veriminde ortalama %49, çerezlik üretim için önemli olan çıtlama oranında %24 artış sağlandı. Bu sonuçların Barak Ovası’na yansıtılması için elde edilen bilgi birikimi ve deneyimi, üreticilere aktarıp üretimde kullanılabilmesi için aracılık yapmaya çalışıyoruz. 30 Ekim 2014’de Kargamış, 31 Ekim 2014’de Oğuzeli ve 3 Kasım 2014’de Nizip İlçesi’nde üretici buluşmaları gelecekte yapacağımız çalışmaların ilkini oluşturuyor. Toplamda 777.289 dekar fıstık bahçesi alanı bulunan bu alan Gaziantep’teki Antep fıstığı üretiminin yüzde 60’ını, Türkiye’deki üretimin ise yüzde 28’sini karşılıyor. Sahada sürdürülebilir, yaygın olarak uygulanabilir, tüm çiftçiler ve köylüler için ulaşılabilir kılmak için uğraştığımız projeyle Gaziantep’in Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerini kapsayan Barak Ovası’nda verimi ve kaliteyi artırmak en büyük temennimizdir" dedi.
Daha ayrıntılı bilgi için:
Dr. Hikmet Öztürk
0533-712 82 51
TEMA Vakfı ile Nestlé DAMAK’ın 2011 yılında uygulamasını başlattığı Fıstığımız Bol Olsun projesinin ikinci etabı Gaziantep'te bulunan Barak Ovası'nda düzenlenen üretici buluşmalarıyla gerçekleştiriliyor. Antep fıstığı üretiminin yoğun yapıldığı Barak Ovası'nda yer alan üç ilçe olan Karkamış, Nizip ve Oğuzeli'nde üreticilerle bir araya gelinerek üreticilere gerçekleştirilecek proje çalışmaları hakkında bilgi veriliyor. Proje sayesinde ilk üç yılda yapılan uygulamalarla ortalama yüzde 49 oranında verim artışı yakalandı.