Önemli Bilgilendirme: Geçmiş döneme ait basın bültenidir ve güncel olmayan bilgiler içerebilir. Bültenin halen yayında olma nedeni Vakıf çalışmalarına dair arşiv niteliği taşımasıdır. Vakıf'tan bilgi ve onay almadan kullanılmaması rica olunur. (E-posta: iletisim@tema.org.tr; tema@tema.org.tr)
Buğday Derneği, ÇEKÜL Vakfı, Doğa Derneği ve TEMA Vakfı; Türkiye'nin suyla ilgili sorunlarını çözmek üzere 22 maddelik bir öneri paketi hazırladı.
Ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Kocaeli'nde yaşanan su sıkıntısı, ülkemizin su politikası ile ilgili acil ve radikal kararlar alıp uygulamaya koymadıkça bu ve benzeri sorunları yakın bir gelecekte sık sık yaşayacağımızı gösterdi.
Türkiye'nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden Buğday Derneği, ÇEKÜL Vakfı, Doğa Derneği ve TEMA Vakfı; Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinin tarım ve çevre başlıklarını takip etmek, değerlendirmek ve öneriler geliştirmek amacıyla ulusal bir ittifak oluşturdu. “ABce - Türkiye'nin Çevre ve Tarım İttifakı” adı verilen ortak girişim ilk çalışmasını Türkiye'nin su politikası hakkında yaptı.
Ükemizde suyun kullanımıyla ilgili pek çok çarpıcı boyutta çalışmalar yürütülüyor. Ancak yürütülen politika ve çalışmalar, gerek ihtiyaç belirleme aşamasındaki çelişkiler, gerekse bütüncül değerlendirmeden uzak olmaları nedeniyle Türkiye'nin geleceği için ciddi tehlike oluşturuyor. Örneğin, son yirmi yıl içinde yürütülen yanlış uygulamalar nedeniyle yeraltı ve yer üstü sularımızın kalite ve miktarında ciddi azalmalar ortaya çıktı. Buna rağmen, Türkiye'de henüz tüm tarafların katılımıyla hazırlanmış bütüncül bir su politikası ve suyun yönetimiyle ilgili temel ilke ve yöntemlerin çerçevesini belirleyen bir yasa bulunmamakta.
ABce, konuyla ilgili olarak çalışan on farklı kuruluş ve uzmanın görüşünü alarak Türkiye'nin suyla ilgili sorunlarına yönelik bir reçete hazırladı. “Türkiye'nin Su Reçetesi” adlı görüş raporunda suyla ilgili sorunları çözmek üzere yirmi iki somut öneri getiriliyor. Bu öneriler; kurumsal yapı, 2030 su kullanım planları, uluslar arası sular, tarım, enerji ve çevre olmak üzere altı ana başlıkta toplanıyor. ABce'nin getirdiği en temel öneriler arasında; bütüncül bir su politikasının ve suyun yönetimiyle ilgili temel ilke ve yöntemlerin çerçevesini belirleyen bir “su çerçeve yasasının” ilgili sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımı ile hazırlanması ve en geç 2007 sonuna kadar yürürlüğe girmesi yer alıyor.