Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Karşı TEMA ve TURMEPA'nın “Geleceğimiz Erimesin” sloganıyla hazırladığı kampanya kapsamında, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusu, dünyamız ve ülkemizi bekleyen tehditler, Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran Perşembe günü Habertürk ekranlarında gün boyu yapılacak programlarda detaylı ele alınacak. Kampanyaya destek sağlamak amacıyla, saat 20:15 itibarıyla ekrana gelecek özel yayında ise tüm kişi ve kuruluşlar SMSler ve banka hesap no'ları ile bağış yapmaya davet edilecek. Konunun uzmanları yanında, sanatçıların, işadamlarının da canlı olarak katılacağı özel yayını Özlem Gürses sunacak.
Küresel Isınma ve İklim Değişikliği geleceğimizi tehdit ediyor... Tarım alanları, ormanlar, su kaynakları, biyolojik çeşitlilik, deniz yaşamı giderek tükeniyor. Bu tehditlere karşı toplumu bilinçlendirmek ve çözümler yaratmak amacıyla Türkiye'de ilk kez iki sivil toplum kuruluşu, TEMA ve TURMEPA büyük bir işbirliği yapıyor. “Geleceğimiz Erimesin” sloganıyla oluşturulan proje kapsamında iki kuruluş bir bağış kampanyası düzenliyor. Kampanyaya yönelik olarak, 5 Haziran Perşembe günü boyunca Habertürk ekranlarında gerçekleşecek programlarda çeşitli uzmanlarla Küresel Isınma ve İklim Değişikliği konusu ele alınacak. 20:15 itibarıyla gerçekleşecek olan özel programda ise tüm duyarlı vatandaşlar, kurumlar bağış yapmaya davet edilecek. Elde edilecek gelirin yurt çapında özel araç ve ekiplerle, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda yapılacak ortak eğitim çalışmalarına aktarılacağı kampanya özel programını Habertürk ekranlarında Özlem Gürses hazırlayıp sunacak. Kampanya ile elde edilen gelir sayesinde 2011 sonuna dek 100 il ve ilçede 810.000 kişiye ulaşılarak farkındalık yaratılması ve çözümlere giden yolda önemli adımlar atılması hedefleniyor.
Bağış kampanyasında elde edilen gelir ile planmış olan eğitim çalışmaları gerçekleşecek. Karadan TEMA Vakfı'nın Mobil Eğitim Aracı, denizden ise TURMEPA'nın Eğitim Teknesi ile yurt çapında eğitim çalışmaları yapılacak. Kampanya kapsamında hazırlanacak özel araçların önümüzdeki aylarda yola çıkması ve 2011 sonuna kadar 100 il ve ilçede 810.000 kişiye ulaşılması hedefleniyor. Projenin hedeflenen bütçesi ise 3.000.000 ytl tutarında.
Kampanyaya bağış yapmak için AVEA, TURKCELL veya VODAFONE hatlarından 4014'e SMS atılabilir veya Vakıflar Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası Levent Şubelerindeki özel hesaplara* bağış yapılabilir.
*Banka Hesap No'ları
Banka Adı Şube Adı Şube Kodu Hesap Numarası
1 Vakıflar Bankası Levent Şb. 310 00158007290573487
2 Ziraat Bankası Levent Şb. 0753 50368586-5001
3 Akbank Levent Şb. 175 115050
4 Yapı Kredi Merkez Plaza Şb. 332 82442306
5 Garanti Bankası Boğaziçi Şb. 303 6299662
6 TEB Maçka Şb. 45 56980
7 T.İş Bankası Levent Şb. 1035 1142483
Ayrıntılı bilgi www.tema.org.tr veya www.turmepa.org.tr
Bilgi Notu:
TEMA Vakfı, 11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye'nin geleceğini tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı toplumsal duyarlılığı arttırmak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamak için kurulmuştur. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 555 Temsilci ve Gönüllü Sorumlusu ile 340 bini aşkın kayıtlı gönüllüsü bulunmaktadır. Bilinçli ve güçlü bir kamuoyu oluşturmayı hedefleyen TEMA Vakfı, çeşitli eğitim etkinlikleri düzenlemekte, çok sayıda kurumla eğitim işbirlikleri yapmaktadır. Ülke genelinde 100'ün üzerinde kırsal kalkınma ve ağaçlandırma projesi üzerinde çalışmaktadır. Bugüne kadar çok sayıda kişi ve kurumun desteğiyle yaklaşık 5 milyon fidanın toprakla buluşmasını sağlamıştır. (www.tema.org.tr)
DenizTemiz Derneği/TURMEPA, denizcilik ve iş dünyasının denize gönül vermiş önde gelen isimleri tarafından 8 Nisan 1994 yılında kurulmuştur. Ülkemiz deniz ve kıyılarının korunmasını ulusal bir öncelik haline getirerek gelecek nesillere, kalkınmada sürdürülebilirlik hedefine ulaşmış yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla kurulmuş olan TURMEPA, gerçekleştirdiği projelerle gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı ve desteklediği bir sivil topum kuruluşu haline gelmiştir. (www.turmepa.org)
Küresel Isınma ve Küresel İklim Değişikliği; dünyanın yaşadığı doğal iklim süreçlerinden farklı olarak “insan faaliyetleri” sonucu yaşanan yapay ısınma ve buna bağlı olarak iklimlerde yaşanan değişimlerdir. İnsan aktiviteleri sonucu yoğun olarak atmosfere salınan karbondioksit (CO2) başta olmak üzere metan, halokarbonlar, azot oksitler (NO ve NO2), ozon gibi sera gazları ile su buharı, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği'nin temel nedenlerdir.
Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine neden olan sera gazların en başında karbondioksit (CO2) gelmektedir. O nedenle bol miktarda üretilen bu gazın, atmosferde tüketilmesi tek çıkar yol olarak görünmektedir. Bu konuda ilk akla gelen önlem, milyarlarca ton karbondioksiti fotosentezle tüketen ormanların, meraların ve yeşil alanların korunması, alanlarının genişletilmesidir. Bir hektarlık bir orman 1 yılda 12-30 ton CO2 bağlar. Karada yaşayan tüm bitkiler yılda 41 - 69 milyar ton CO2 tüketmektedirler (Osche 1979). Atmosferdeki CO2 gazınını yok eden ikinci kaynak ise denizlerdeki bitkisel planktonlardır. Denizlerdeki bitkisel planktonlar yılda 38 - 60 milyar ton CO2 tüketmektedirler (Osche 1979). Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine neden olan CO2 gazının yarısı karadaki bitkiler, yarısı da denizlerdeki bitkisel planktonlar tarafından yok edilmektedir. Su ve karalarda yaşayan bütün yeşil bitkiler toplam olarak yılda 79 - 129 milyar ton CO2 tüketmektedir. Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine karşı alınabilecek önlemlerin başında bitki örtüsünün ve denizlerin korunması gelmektedir. Bu amaçla mücadele konuları; ormanların, meraların, tarım alanlarının, biyolojik çeşitliliğin korunması olan TEMA Vakfı ile mücadele konusu denizlerin korunması olan TURMEPA ele ele vererek “neler yapabiliriz?” konusunda ortak eğitim çalışmaları yapacaklardır.