TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

Önemli Bilgilendirme: Geçmiş döneme ait basın bültenidir ve güncel olmayan bilgiler içerebilir. Bültenin halen yayında olma nedeni Vakıf çalışmalarına dair arşiv niteliği taşımasıdır. Vakıf'tan bilgi ve onay almadan kullanılmaması rica olunur. (E-posta: iletisim@tema.org.tr, tema@tema.org.tr)

Son birkaç gün içinde ülkemizde yaşanan sel felaketlerini değerlendiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Nihat Gökyiğit, “Tüm yetkililer sel nedeniyle meydana gelen hasar ve kayıpların telafi edileceğini ifade ediyor, ancak kaybolan topraklarımızla ilgili herhangi bir şey söylemedikleri gibi ne yazık ki medyamızda da akıp giden verimli topraklarımıza ilişkin herhangi bir yorum veya açıklama da yer almıyor” dedi.

Birkaç gün içinde İstanbul, Bartın, Sakarya ve Zonguldak'ta yaşanan sel felaketleri bir kez daha gösterdi ki; ülkemiz için bu afetler ne bir başlangıç ne de sondur. Yanlış imar planları, çarpık kentleşme, yanlış tarım uygulamaları, çayır-mera arazilerinin yeteneklerine göre kullanılmamaları, sağanak yağışların fazla olması nedeniyle, bu alanlarda bulunan dere, çay yataklarının ıslah edilmemesi, kanalların bakımlarının yapılmaması gibi nedenlerle sık sık su baskınları ve sel felaketlerinin yaşanması kaçınılmazdır.

“Doğal afetlerin şiddet ve sıklığındaki artışın sebebini boşuna başka yerlerde aramayalım”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Nihat Gökyiğit, konuyla ilgili yaptığı değerlendirme, Dünyamızda yaşanan doğal afetlerin şiddet ve sıklığındaki artışın sebebinin boşuna başka yerlerde aranmaması gerektiğini söyledi “. Gökyiğit, “ Başta ormanlar, yeşil örtünün yok edilmesi, toprak erozyonu ve çölleşmenin devamı, karbon emisyonunun yarattığı iklim değişikliği , doğal varlıkların yenilenme ve artmalarına fırsat vermeyecek kadar tahribine, doğal dengelerin bozulmasına ve iklimlerin alabora olmasına yol açmaktadır. Çarpık ve kaçak yapılanmaya devam ederek afetlerden merhamet bekleyemeyiz.” dedi.

Erozyon ve Çölleşme Kaderimiz Değildir

TEMA Vakfı olarak diyoruz ki; erozyon ve çölleşme kaderimiz değildir. Çözüm, başta bu mücadele için yeterli kaynak ayırmak, Türkiye'nin doğal bitki örtüsünü korumaya yönelik her türlü yasal önlemi almak, ulusal bir tarım ve orman politikası oluşturup, bu mücadeleyi devlet politikası haline getirmek ve TEMA Vakfı'nın hazırlanmasına öncülük ettiği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Meclis gündemine getirilmeyi bekleyen Çerçeve Toprak Yasası'nın bir an öne çıkarılmasından geçmektedir.

TEMA olarak sel felaketi nedeniyle yaşanan can ve mal kayıplarının yanında yitip giden topraklarımız için de büyük üzüntü yaşıyoruz.

,