Önemli Bilgilendirme: Geçmiş döneme ait basın bültenidir ve güncel olmayan bilgiler içerebilir. Bültenin halen yayında olma nedeni Vakıf çalışmalarına dair arşiv niteliği taşımasıdır. Vakıf'tan bilgi ve onay almadan kullanılmaması rica olunur. (E-posta: iletisim@tema.org.tr, tema@tema.org.tr)
ABD, Rusya ve Japonya Atmosferi En Çok Kirleten Üç Ülke
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Raporu'na (IPCC) göre; atmosfere karbon salarak dünyayı en çok kirleten ilk üç ülke 5,5 milyar ton ile ABD, 2.8 milyar ton ile Rusya ve 1.3 milyar ton ile Japonya gibi, sanayileşmiş ülkeler. Türkiye bu sıralamada 2004 yılında atmosfere bıraktığı 294 milyon ton ile 13'ncü olarak üst sıralarda yer aldı. Sadece bu üç ülkenin yılda atmosfere saldığı 9.6 milyar ton olduğu göz önünde bulundurulursa, Türkiye'nin 294 milyon ton ile neden olduğu zarar çok düşük oranda kalıyor. Ancak, Raporda Türkiye'nin 1990-2004 yılları arasında %72,6'lık bir artış kaydederek atmosferi kirletme konusunda dünyada en hızlı artış kaydeden ülke olması ise endişe verici.
Türkiye, Küresel Isınmanın Zararlı Etkilerini En Önce ve En Şiddetli Biçimde Yaşayacak
Küresel ısınma süreci başladı ve bilimadamlarına göre daha asırlarca devam edecek. Bu süreci geri çevirmek imkansız ama en azından daha fazla ilerlemesini engelleyebiliriz. Bilimsel verilere göre; ülkemiz küresel ısınmanın zararlı etkilerini en önce ve en şiddetli biçimde yaşayacak. Bu nedenle ormansızlaşmanın önüne geçilmesi ve ağaçlandırma çalışması yapılması ülkemizin sera gazlarının atmosfere salınmasında yarattığı etkiyi en aza indirgemesinde önemli rol üstlenecektir.
Yetişkin Bir Ağaç Bir Saatte 2.3 Kg Karbondioksiti Bünyesine Alır
Yetişkin normal bir ağaç bir saatte ortalama 2.3 kg karbondioksiti bünyesine alır, fotosentezle 1.7 kg oksijen üretir. Bu da ağaçlandırmanın küresel ısınmayla mücadelede en etkin yöntemlerden biri olduğunu ispatlamaktadır. TEMA Vakfı, yaptığı ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde 15 yılda 4 milyonu aşkın fidanın ve 600 milyonu üzerinde meşe tohumunun toprakla buluşmasını sağlamıştır. Ağaçlandırma çalışmalarımız sonucunda yaklaşık 100 yıl sonra toplamda 8.673.720 ton CO2 emilimi yapılmış olacaktır.
TEMA Vakfı'nın ağaçlandırma faaliyetleri, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ülke genelinde yürüttüğü başarılı ağaçlandırma çalışmalarına verilen TEMA katkısıdır. 1 hektar (iki futbol sahası büyüklüğünde) Ağaçlandırma alanında 100 yıl sonra iğne yapraklılarda 263.000 kg, kışın yaprağını döken ormanlarda 541.400 kg. CO2 tutulmaktadır. Ayrıca bu değer içerisinde ormanlardaki çalı, ot yosun vb. canlıların yokettiği CO2 yer almamaktadır.
Ağaçlandırma Küresel Isınma İle Mücadele de En Kolay Uygulanacak Yöntemdir
Ağaçlar, atmosferdeki sera gazlarını emdikleri için, küresel ısınmanın tehditlerini azaltma konusunda, en kolay uygulanacak yöntemlerden biridir. İster kazmanızı küreğinizi alın ağaçlarınızı kendi ellerinizle dikin, ister TEMA Vakfı gibi başarılı ağaçlandırma çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşlarının ağaçlandırma çalışmalarına destek verin.