Önemli Bilgilendirme: Geçmiş döneme ait basın bültenidir ve güncel olmayan bilgiler içerebilir. Bültenin halen yayında olma nedeni Vakıf çalışmalarına dair arşiv niteliği taşımasıdır. Vakıf'tan bilgi ve onay almadan kullanılmaması rica olunur. (E-posta: iletisim@tema.org.tr, tema@tema.org.tr)
DRYNET Projesi kapsamında 18-20 Nisan 2008 tarihleri arasında Antalya'da TEMA Vakfı tarafından "DRYNET Projesi Çölleşmeyle Mücadele Sivil Toplum Semineri" düzenlendi.
Seminere 14 sivil toplum kuruluşundan, 2 yerel yönetimden, 3 üniversiteden ve Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan olmak üzere 15 ilden toplam 43 temsilci katıldı.
Seminerde katılımcılar Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi ve çölleşmeyle mücadele konusunda bilgilendirildi. Sözleşmenin Türkiye'deki uygulaması ve örnek projeler (yerel, ulusal, uluslararası devlet ve STK projeleri) paylaşıldı. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi sürecine ve çölleşmenin kalkınma planlarına dahil edilmesine sivil toplumun katılımı için gerekli araçların geliştirilmesine yönelik beyin fırtınası yapıldı. Çölleşmeyle mücadele konusunda sivil toplum kuruluşlarının birarada çalışmasını sağlayacak ortak bir anlayış geliştirilmesi için öncelikler belirlendi.
Sivil toplum kuruluşları 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü'nde konuya dikkat çekecek yerel ve ulusal etkinlikler yapmayı kararlaştırdılar. Ayrıca, 3-14 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 7.Uygulamanın Gözden Geçirilmesi Toplantısı'na sivil toplumun etkin katılımı için ortak çalışma çağrısı yapıldı.
Saha Gezisi
Burdur Gölü Erozyon Kontrol Projesi'ne düzenlenen saha gezisiyle katılımcıların çölleşmeyle mücadele önlemlerini yerinde görmeleri sağlandı. Saha gezisi kapsamında ayırca TEMA Vakfı'nın bir meşe ağaçlandırma sahası ziyaret edildi.
Sivil Toplum Çölleşme Öncelikleri
Sivil Toplum Ağı'nın öncelikli çalışma konularının önceliklendirilebilmesi için katılımcılar günün başında listeledikleri sorunlar ve çözümler arasında 3 en önemli gördükleri ilk 3'ü yazılı olarak önerdiler. Yapılan sayım sonucunda katılımcılar tarafından yapılan önceliklendirme doğrultusunda ağın öncelikle üzerinde çalışacağı konular belirlendi.
Öncelikli Sorunlar
1. Yanlış arazi ve su yönetimi
Toprak bozunumu ve su kirlenmesi
Madencilik
Golf sahaları
Orman, mera ve tarım arazilerinin yanlış kullanımı
Toprak erozyonu
Kırsal fakirleşme / göç / sosyo-ekonomik sorunlar
Ekosistemlerin bozunumu
Sulak Alanlar
Yeraltı suları
Çarpık Kentleşme, Betonlaşma
Sanayi, Turizm ve Ulaşım sektörlerindeki yanlış uygulamalar
2. Ormansızlaşma
3. Yasal düzenlemelerdeki sorunlar
ÇED Raporları
4. İklim Değişikliği Kuraklık
Öncelikli Çözümler
• Kırsalda ve kentte yaşayanların bilinçlendirilmesi, Eğitim
• Sürdürülebilir İnsan Ekosistemi
• Biyoçeşitliliğin Korunması
• Meclis Çölleşme Komisyonu oluşturulması
• Teraslama ve su hasadı