TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

Türkiye’de 101 yıldır faaliyet gösteren ve “Paylaşılan Değer Yaratmak” yaklaşımıyla hareket eden Nestlé; TEMA Vakfı işbirliğiyle Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman çevresinde Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmaya yönelik 1.5 milyon TL değerinde bir kırsal kalkınma projesini hayata geçiriyor.

Türkiye’de 100 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Nestlé, “Paylaşılan Değer Yaratmak” yaklaşımı doğrultusunda TEMA Vakfı işbirliğiyle “Fıstığımız Bol Olsun” projesini hayata geçiriyor. Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı; ayrıca sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamayı amaçlayan “Fıstığımız Bol Olsun” projesinin uygulaması için Nestlé yaklaşık 1.500.000 TL’lik bir yatırım yapmayı öngörüyor.

“Antep fıstığı üretimi 5 katına çıkabilir”

Türk halkının gönlünde çok özel bir yere sahip olan, Türkiye’nin ilk Antep fıstıklı çikolatası Nestlé DAMAK markası için de ayrı bir önem taşıyan Antep fıstığının Türkiye’deki üretim potansiyeline henüz ulaşamadığına dikkat çeken Nestlé Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek “Dünyada Antep fıstığı üretim miktarı son 5 yılın rakamlarına göre ortalama 550 bin ton civarında. Biz Türkiye olarak 102 bin ton yıllık üretimle; 222 bin ton üreten İran ve 130 bin ton üreten ABD’nin ardından dünya üçüncüsüyüz. Oysa ülkemizin üretim potansiyeli, bunun 4, hatta 5 katı olarak ifade ediliyor” diye konuşuyor. Cöbek; bu büyük potansiyelin ancak Türkiye’de halen kullanılmakta olan geleneksel tarım yöntemleri yerine modern anlamda tarım işletmeciliği ve verimli üretim alışkanlıklarına kavuşulması yoluyla değerlendirilebileceğini ifade ediyor. Cöbek ayrıca Türkiye’de üretilen Antep fıstığının sadece yüzde 10’unun çikolata üretiminde, büyük bir kısmının ise kuruyemiş ve tatlılarda kullanıldığını söylüyor.

Devrim Cöbek sözlerine şöyle devam ediyor: “Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi olarak, bir şirketin sorumluluğunun değer zincirinin her aşamasında katma değer yaratmak olduğuna inanmaktayız. “Paylaşılan Değer Yaratmak” olarak adlandırdığımız bu yaklaşım çerçevesinde, Türkiye’de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde beslenme, su ve kırsal kalkınma alanlarında topluma değer katan projeler gerçekleştiriyoruz. “Fıstığımız Bol Olsun” adlı projemiz de bu yaklaşım doğrultusunda TEMA Vakfı ile işbirliği içerisinde geliştirdiğimiz bir proje. Bu projeyle bölgede sürdürülebilir tarım yapılmasını ve Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı hedefliyoruz. Böylelikle bölgede yaşayan 100 bin insanın yaşam seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunarak, hem ekonomik hem de sosyal anlamda bir katma değer sağlayacağımıza inanıyoruz.”

“Antep fıstığında Türkiye dünya markası olmalı”

Nestlé ile birlikte hayata geçirdikleri “Fıstığımız Bol Olsun” projesinin bölgede bir sinerji yaratacağına ve benzeri örnek proje ve üretimin önünü açacağına inandıklarını belirten TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan ise “Antep fıstığı üretimi ilk kez Anadolu’da Hititler tarafından yapılmıştır. Bu nedenle Antep fıstığında Türkiye’nin bir dünya markası olması en büyük arzumuzdur. Doğru modern yöntemlerle üretim yapıldığında bu ürünün ekonomik değeri yükselecek ve bölge halkının gelir düzeyi artacak, bu sayede karnı doğduğu yerde doyan köylümüzün, üreticimizin köyden kente göçü önlenecektir” diyor.

Ortalama üretim 5 yılda 3 katına çıkarılacak

Projenin uygulama alanı olarak, Antep fıstığının en uygun yetişme havzası özelliklerine sahip olan Orta Fırat Havzası’nda yer alan Gaziantep’te Yavuzeli ve Araban İlçeleri; Şanlıurfa’da Birecik İlçesi; Adıyaman’da ise Besni İlçesi’nin bulunduğu bölge belirlendi. Proje kapsamında uygulama alanında ikamet eden Antep fıstığı yetiştiriciliğiyle uğraşan çiftçilere verilecek olan uygulama tabanlı eğitim programıyla Antep fıstığı yetiştiriciliğinde doğru ve uygun tarım teknikleri bölgede yaygınlaştırılacak; böylelikle bölgesel anlamda istihdam sağlanması da mümkün olabilecek. Belirlenen proje uygulama alanında yaklaşık 10 bin meyve veren Antep fıstığı ağacından bugün yılda ağaç başına ortalama 3 kg üretim elde edilirken; “Fıstığımız Bol Olsun” projesiyle” bu miktarın 5 yıl sonra yaklaşık 3 katına çıkartılması hedefleniyor.

,