TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

Önce Toprak!

Yetiştireceğin bitkileri planlamadan önce ilk aşamada ihtiyacın olan şey toprak. Hangi bitkileri seçeceğine ve onların ihtiyaç duyacakları alanı hesaplayarak toprak miktarına karar verebilir, kaç adet saksı kullanacağını tahmin edebilirsin.

Su Ver ve Altyapıyı Kontrol Et!

Bitkilerinin yaşamsal ihtiyaçlarından bir diğeri su... Bitkilerinden süzülecek suları biriktirerek yeniden kullanman mümkün. Hatta geniş bir balkon/bahçe kurmayı hayal ediyorsan su tasarrufu için damlama sistemi bile kurabilirsin. Balkonda bulunan su giderini gözden geçirebilirsin. Su giderinin ana sistemle bağlantısını ve eğimini kontrol edebilirsin.

Ne Yetiştireceğini Düşün ve Tohum Bul!

Yetiştirmek istediğin bitkiler ve yetiştirilmesi elverişli bitkiler hakkında araştırma yapabilirsin. Bunun için bahçıvan, botanikçi, çiftçi gibi uzmanların görüşlerine internet aracılığıyla ulaşmak çok kolay. Bahçe ya da balkonunda güneş alma koşullarını gözlemlemekte fayda var. Kolaylıkla yetiştireceğin bitkileri ve mücadele edeceğin bitkilerin neler olabileceğini dikkatlice düşün. Geriye toprağa ekeceğin tohumları bulmak kalıyor.

Bitkilerini Seç!

Bitkilerin ihtiyaçlarını ve yetişme koşullarını bilerek hareket etmek gerekir. Büyümesi kolay türler, hızlı yeşerebilen çok yapraklı bitkiler, canlı çiçekli çalılar, aroma değeri yüksek gece bitkileri, yenilenebilir ve nektar niteliği olan yerli tohumdan yetiştirilmiş bitkileri tercih edebilirsin. Örneğin; aromalı bitkiler arılar için mıknatıs görevi görebilir. Olanaklarına ve merakına göre birçok seçeneğin var. Birbiriyle iyi geçinen ve birbirini sevmeyen bitkilere ise buradan ulaşabilirsin.

Bütçeni Hesapla!

Bahçe/balkon için ayırabileceğin bütçeyi düşün. Geniş bir bahçe ile mütevazı bir balkon bahçesi arasında bütçe bakımından büyük farklılıklar olabilir. Büyük bir bahçe için kompost yapmak uygunken balkon bahçesi için olanaklı olmayabilir. Engelleri ve zorluklarını gözeterek belki balkonunda mutfak atıklarından kompost üretebilirsin. Bir balkon bahçesi için saksı, toprak karışımı, gübreye ihtiyacın olacak. Bahçe tasarımı için ise bazı destek malzemelere (ayırıcı aparatlar, sarkıtıcılar, çitler) ihtiyaç duyabilirsin. Doğal malzemelerin market raflarında yüksek meblağda olduğunu görebilirsin bu yüzden kendin geri dönüşüm malzemeleriyle üretebilirsin.

Zaman Ayır, Doğal Yöntemleri Seç!

Bahçe ya da balkonuna yeterli zaman ve emek ayırmalısın. Her bitkinin senden ilgi beklediğini unutma. Bitkilerinin farklı zararlılardan etkilenebileceğini bilerek, dikkatli bir gözle onlara bak. Zararlılarla kimyasal mücadeleye başvurma çünkü kimyasal kullanmak hem bitkiler hem de senin için zararlı olabilir. Doğal yöntemleri seçmende fayda var. Bitkiler arasında hava döngüsünü sağladığından emin ol. Bitkilerin güneş-gölge ihtiyaçlarını düşün. Onları yağmurdan koruyarak hareket ettirirsen verimli bir bahçeye sahip olabilirsin.

Temizle ve Tasarla!

Balkonundaki bitkilerin saksı altlarında gözenek olmasına özen göster çünkü kök salmak için fazla suyun süzülmesi gerekir. Dolayısıyla balkon yüzeyi saksılarından sızan çamurlu suyla lekelenebilir. Bu durumda temizlik gerekeceğini unutma. Alternatif bir seçenek olarak saksılardan süzülen suları biriktirdiğin bir düzenek kurabilirsin. Temizlik için doğal malzeme kullanmaya özen göster.

Sevgiyle Büyüt ve Keyfini Sür!

Balkon bahçeciliğinin tüm detaylarını seninle paylaştık. Biraz zaman, enerji ve bütçe ayırabilirsen zevklerine uygun bir bahçen olabilir. İlk adımı atmanın ardından verimli bir balkon bahçesinin sağlıklı bir yaşama ve doğaya katkısını düşünerek keyfini sürebilirsin…

,