TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

TEMA Vakfı Bölgesel Gönüllü Toplantısı, 31 Mayıs Cumartesi günü, Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Toplantıda Vakfın gönüllü sayısının yarım milyona ulaşması da kutlandı. Gönüllü ağı her geçen gün yaygınlaşarak büyüyen Vakfın 500.000’inci gönüllüsü Erzurum Atatürk Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu’ndan Mine Çağatay oldu.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Rize İl Temsilcisi Nevzat Özer ve Boğaziçi Üniversitesi Tübitak/Marie Curie Program Yürütücüsü Doç. Dr. Barış Karapınar’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıya, Artvin Valisi Kemal Cirit, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz ve Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş da katılım gösterdi.

Toplantıda Artvin, Erzurum, Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Iğdır’dan il temsilcileri, ilçe gönüllü sorumluları, Genç TEMA toplulukları, gönüllüler ve Genel Merkez çalışanları olmak üzere 150 kişi bir araya geldi.

TEMA Vakfı Konya İl Temsilci Yardımcısı Elif Kübra Bağrıyanık’ın hoşgeldiniz konuşması ile başlayan, Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın gönüllülere seslenmesi ile devam eden toplantıda Nevzat Özer yerel doğa mücadeleleri başlığı altında Doğu Karadeniz’deki çevre mücadelesine yönelik paylaşımlarda bulundu. Doç. Dr. Barış Karapınar ise iklim değişikliğinin etkileri, Türkiye’de tarım ve aşırı iklim olayları hakkında bilgileri katılımcılar ile paylaştı.

Artvin’de konuşma yapan Deniz Ataç “Dünyanın 25 sıcak noktasından biri olan ve sahip olduğu doğal varlıklar ve kültürüyle adeta cennetten bir köşe olan Artvin, TEMA Vakfı'nın uzun yıllardır odağında yer alıyor. 2007-2011 yılları arasında 5 yıl süreyle bölgede proje ortaklarımız ile birlikte uyguladığımız “Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi”ni hayata geçirdik. Proje ile bölgede biyolojik çeşitliliğin, doğal varlıkların ve yaban hayatın tehlike altında olduğunu saptadık, yapılan analizlerle de bölgenin ekonomik değerlerini artırmanın doğayı koruyarak da mümkün olduğunu ortaya koyduk” dedi. Ataç, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit'in destekleri ile Artvin’de hayata geçen “Borçka Camili Doğal Varlıkları Koruma Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi”ne de değindi. Bölgede nesli tükendiği sanılan Saf Kafkas Ana Arısı'nın yeniden bulunması ile projenin Türkiye arıcılığının gelişmesi adına umut vaat ettiğini ve arıcılıkla farklı çalışmalara da ilham verdiğine dikkat çekti. Bölgedeki projelerin ve başarılı çalışmaların yaygınlaşması için gösterdikleri özverili katkılarından dolayı temsilcilere ve gönüllülere teşekkür etti.

TEMA Vakfı gençlere emanet

Artvin Bölgesel Gönüllü toplantısında Vakfın yarım milyon gönüllüye ulaşması da kutlandı. 500.000’inci gönüllü Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi, İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Mine Çağatay oldu.

81 ildeki İl Temsilciliği, 247 İlçedeki Gönüllü Sorumluluğu ve 112 üniversitedeki Genç TEMA Toplulukları ile faaliyetlerini ülke genelinde sürdüren TEMA Vakfı gençlerden aldığı güçle başta toprak olmak üzere, orman, su ve biyolojik çeşitlilik gibi doğal varlıklara sahip çıkıyor.

İl ve ilçelerdeki çalışmaları temsilci ve gönüllü sorumluları tarafından yürütülen Vakıf, gençleri çevre sorunlarıyla mücadelede dâhil edilmesi gereken önemli bir grup olarak görüyor. Üniversitelerde Genç TEMA Toplulukları kurulmasını sağlayarak onları doğa mücadelesine gönüllü olarak dâhil etmeyi amaçlıyor.

Genç TEMA Toplulukları gençlerin, yaşadıkları çevrenin sorunlarına duyarlı, sorunların çözümünde aktif rol almak için gönüllü çalışmalar gerçekleştiren ekolojik bakış açısına sahip bireyler olmalarına katkıda bulunuyor. Gençler yıl boyunca gerçekleştirdikleri savunuculuk, eğitim, farkındalık ve ağaçlandırma gibi çalışmalarla aktif sorumlu birer yurttaş olarak doğa sorunlarının çözümünde yer alıyor.

Türkiye Çöl Olmasın!                                                                                    TEMA Vakfı

Editöre Notlar:

“Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi”, 2007-2011 yılları arasında Avrupa Birliği ve TEMA Vakfı tarafından finanse edilerek, TEMA Vakfı, ODTÜ, Doğa Koruma Merkezi (DKM), mülga Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM), Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYD) tarafından uygulandı. Projenin destekçileri, Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM), BTC, CitiBank, İZODER ve Artvin Valiliği oldu.

Proje kapsamında“Kaçkar Dağları Yönetim Planı”nı hazırlandı. Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi, Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde 2012’de gerçekleştirilecen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda (Rio+20) ülkemizi temsil etti.

Proje boyunca görev yapan 10 kişilik proje ekibine, ayrıca yaban hayatı, biyoçeşitlilik verileri ve coğrafi bilgi sistemleri uzmanları eşlik etti. Uzmanlık gerektiren proje etkinliklerinde 70’ten fazla danışman, 1.250 gün çalıştı.

Yürütülen envanter çalışmalarıyla Türkiye için yeni bir bitki türü keşfedildi, yalnızca Türkiye’de bulunan ve nesli tehlike altında olan onlarca bitki ve hayvan türü, doğal yaşlı ormanlar, anıt ağaçlar saptandı. Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez Vaşak görüntülenirken, bozayılar uydu vericileri ile takip altına alındı. Sadece Yusufeli’nin kelebek varlığının İngiltere’nin beş katı olduğu dünyaya ilan edildi.

Bölgede yetişen ürünlerin değerinde satılabilmesi için Soğuk Hava Deposu kuruldu. Örnek Sebze-Meyve Kurutma Tesisi inşa edildi, çiftçilere eğitimler verildi, yem bitkisi ekimi, arıcılık, meyvecilik, orman ürünlerinin değerlendirilmesi gibi faaliyetler desteklendi. Nesli tehlike altında olan kırmızı benekli alabalığın hem yöre ekonomisine hem de doğaya kazandırılması amacıyla, yerel bir girişimciye verilen destekle alandaki ilk Kırmızı Benekli Alabalık Üretme Çiftliği kuruldu.

Bölge halkının endişeleri dikkate alınarak proje alanını tehdit eden hidroelektrik santraller ile ilgili Barhal Vadisi HES Etkileri Uzman Raporu hazırlandı ve halkı bilinçlendirmeye yönelik toplantılar düzenlendi.

Kaçkar Dağları Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda Kaçkarlar’ın doğa turizmi için büyük bir potansiyele sahip olduğu tespit edildi. Fotoğrafçılık, kuş, kelebek ve yaban hayatı gözlemciliği gibi doğa dostu etkinliklerin yanı sıra trekking, rafting, dağ bisikleti gibi gelir getirici doğa turizmi ürünleri geliştirildi.

,