İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sultangazi Belediyesi ve TEMA Vakfı, 20 Eylül 2012 tarihinde imzaladıkları protokolle Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Okullar Hayat Olsun Projesi” kapsamında, betonlaşmış okul bahçelerinin “Doğa Bahçeleri”ne dönüşmesini amaçlayan örnek uygulamasını başlattı.
Günümüzde çocukların daha az doğaya çıkmaları, daha az hareket etmeleri, sağlıksız yaşam tarzları nedeniyle birçok sağlık problemiyle karşı karşıya kaldıkları ve son yıllarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu oranında artış yaşandığı biliniyor. Ayrıca çocuklar giderek duyularını daha az kullanmakta, dolayısıyla duyuları ve sezgileri gitgide körelmektedir. Buna karşın doğal ortamlarda geçirilen zaman çocukların daha iyi odaklanmalarına, dengeli olmalarına, kendi kendilerine yetebilme becerilerinin artmasına, hafızalarının kuvvetlenmesine, sosyal ilişkilerinin ve iletişim becerilerinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Doğa bahçeleri ile okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların doğa ile giderek azalan ilişkilerini güçlendirmek, öğretmen ve velilerin çocuklarla bir arada bulunabileceği, öğrencilerin oynamaktan mutluluk duyacağı “yaşayan güvenli alanlar” oluşturmak hedeflenmektedir.
Yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede İstanbul Sultangazi’de bulunan Orhangazi İlköğretim Okulu’nun bahçesinde toprağı yakından tanıtmak için toprak kesiti ve toprak oyun havuzu, atıkları dönüştürmek için kompost ve atık ayrıştırma, suyun önemini anlatmak için yağmur suyu toplama, gıda ve toprak ilişkisini öğretmek için sebze, perdeleme bitkileri, patates yetiştirme kasaları, bitki spiralleri, meyve ağaçları, çilek bahçesi, canlıları tanıtmak için nilüfer havuzu, kuş evleri ve banyosu, çocukların kendi yaratıcılıklarını ortaya koyacakları ve gelişimlerini destekleyici serbest oyun alanı ve okuma alanı gibi alanlar oluşturuldu. Öğrenciler, yıl boyunca öğretmenleri ve velileri ile birlikte bu uygulamaları destekleyen Minik TEMA programını uygulayarak doğaya dokunacaklar. Sınıflarından dışarı çıkarak okul bahçesinde doğayla buluşacaklar.
Devlet, Yerel Yönetim ve STK işbirliğine örnek olan projenin ilk uygulaması İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliğinde ve Sultangazi Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleştirildi. Bu nedenle İstanbul Sultangazi Orhangazi İlköğretim Okulu Doğa Bahçesi’nde düzenlenen törene Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı A. Nihat Gökyiğit, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Doğan Arıkan, TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Tören sonrasında büyükler ve küçükler hep birlikte Doğa Bahçesi’ne çilek, lavanta ve lahana fideleri ektiler.
“Doğa Bahçeleri” örnek uygulaması, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in geçtiğimiz dönemde yaptığı konuşmada “Okul bahçeleri okula gelir sağlasın diye değil, çocuklara hayat kazandırsın diye tanzim edilmelidir. Okul bahçeleri çocuklarımızın oyun alanlarıdır. Okul bahçelerimizi düşünürken bir köşesine ağaç dikin, yeşillik oluşturun” sözlerinden ilham alarak hazırlanmıştır. Örnek uygulamanın başarılı olması halinde “Doğa Bahçeleri” projesi, Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.